Een traditie die rolt door generaties
Trots van het noord-oosten
In het noorden en oosten van Nederland bloeit een eeuwenoude traditie van ambachtelijk vakmanschap en gastvrijheid. Vegter heeft hier zijn wortels stevig gevestigd. Al meer dan 150 jaar worden hier nieuwjaarsrolletjes en knijpertjes gebakken.
Gebakken met ambacht en een glimlach
In deze streken van ons land is het al eeuwenlang de gewoonte om rondom de jaarwisseling de gasten op knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes te trakteren. Deze producten worden vanouds in de donkere dagen voor kerst gebakken.
Met het hele gezin rondom de kachel of het open vuur. Een emmer deeg, een wafel-bakijzer en een pollepel bij de hand en men gaat aan de slag.
Rollend het nieuwe jaar in
Vroeger werden de knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes in afgesloten melkbussen opgeborgen zodat ze tijdens de nieuwjaarsvisites lekker knapperig en royaal gepresenteerd konden worden. Iedere gast krijgt tenminste twee knijpertjes en twee nieuwjaarsrolletjes.
Een knijpertje,
Voor het
oude jaar
Het verschil tussen knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes is dat de wafels niet of wel zijn opgerold. Hierin komt het verschil tussen het oude en het nieuwe jaar tot uiting. Het knijpertje staat voor het oude jaar, dat als een boekrol is ontvouwen